Looking for design inspiration?   Browse our curated collections!

Het stilleven. Meer als zomaar een fotootje.

Hugo Bussen

Blog #14 of 52

Previous

|

Next

February 26th, 2015 - 05:13 AM

Blog Main Image
Het stilleven. Meer als zomaar een fotootje.

Ik kan mij al lang niet meer herinneren, wanneer ik mijn eerste stilleven heb gefotografeerd. Dat moet tientallen jaren geleden zijn geweest, dat ik mijn eerste attribuutjes bij elkaar gescharreld heb en met het voorhanden zijnde licht aan het fotograferen ben geslagen.
Het leukste was het donkere kamer werk. Maskertje, tegenhouden, doordrukken, kleurfilteren. Alles heel interessant en nu, jaren later, kan ik de geur van chemicaliën nog ruiken. De nostalgie van waar het ooit voor mij begon: HET STILLEVEN.

Om het simpel te zeggen: Een bijeen geraapt, op elkaar afgestemde hoeveelheid attribuutjes gerangschikt tot een kunstzinnige compositie.
Maar eigenlijk geeft het componeren van een stilleven mij welhaast meer hoofdbrekens als welke andere vorm van fotografie dan ook.
Alles kan. En ook weer niet. Wat combineer je? Wat is de onderlinge relatie tussen elk voorwerp? En, heel belangrijk, welke sfeer wil je creëren?
Dat bepaal ik voor een groot gedeelte met licht. Of, zo je wilt, met donker.
Ik maak gebruik van drie soorten verlichting. Bestaand, continue en flits.
Het grote voordeel va continue verlichting is dat het je een exact beeld in de zoeker geeft van het resultaat? Nee! De invloed van diafragma en sluitertijd zijn van misschien nog grotere invloed op de uiteindelijke opname. Wel is het prettig, dat je met lange sluitertijden kan werken. Alles staat tenslotte lekker 'stil'. Dit zijn overigens zaken, die uitgebreid aan bod komen in de diverse workshops die ik door het jaar heen organiseer.
Ik speel met licht, reflectie, afscherming en invulling. Alles wordt zorgvuldig geregisseerd. Een strijklichtje hier, een puntlichtje daar; als in een schilderij.
Met liefde en grote zorgvuldigheid wordt mijn scène opgebouwd om zeker te zijn dat het door mij beoogde effect precies zo overkomt bij de toeschouwer.
Het feit, dat ik zo weinig mogelijk nabewerk in mijn werk ligt daaraan, dat ik er naar streef om een in eerste instantie perfecte scène op de plaat tracht te krijgen. De liefde en sfeer die ik nastreef moet ik al door de zoeker van mijn camera zien.
Het stilleven als een fotografische kunstuiting wordt nog vaak onderschat en dat is jammer. Maar gelukkig zijn er ook veel beginnende fotografen die deze vorm van fotografie meester willen worden. Die het net als ik een uitdaging vinden om op schilderachtige wijze de fotografie te gebruiken om hun werk aan de muur te krijgen. Fotografie op klassieke basis.

Mocht u na dit verhaal geïnteresseerd zijn geworden in de basistechniek tot het creëren van een stilleven, dan kunt u zich opgeven voor een van mijn praktijk workshops op http://www.hugobussen-artphotography.nl/workshops.html of per email naar: bussen@ziggo.nl

Al mijn workshops vinden plaats in een professionele studio.


Hugo Bussen Art Photography
Leo Toepoelstraat 25
1901PM Castricum

Tel: 0251-679250 / 06-14455166

Click Here for More Information

Comments

Post a Comment

There are no comments on this blog.   Click here to post the first comment.